helend aanraken en openen een levenswijze
Eeuwenoude geneeskunst
In de 6de eeuw brachten boeddistische monniken de Traditionele Chinese Geneeskunde naar Japan. Gaandeweg ging men deze natuurlijke vorm van geneeskunde verder ontwikkelen en verrijken. Zo ontstond ook shiatsu uit een vorm van massage (anma) en lichaamstherapie (Do-In Ankyo) en verfijnden de Japanners de diagnosetechnieken.
Manuele techniek
In het Japans betekent ‘shi-atsu’ vingerdruk. Tijdens een shiatsubehandeling worden de duimen, vingers en handpalmen (soms ellebogen, knieën
en voeten) gebruikt om druk uit te oefenen op het lichaam.
Ki, meridianen en zelfhelend vermogen
Shiatsu heeft als doel de stroom van onze natuurlijke lichaamsenergie (Ki) te herstellen, ons gezond te houden en ziekte te behandelen. Het zelfhelende vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd door vastzittende energie, bloed en lymfe in beweging te brengen. De shiatsumassage werkt op energiepunten (tsubo’s) en volgt de energiebanen (meridianen). Hierdoor komt er meer ruimte, ontspanning en vitaliteit.
Alles met elkaar verbonden
Uitgaande van het holistische principe, benadert shiatsu lichaam, geest en ziel als een geheel: alles is met elkaar verbonden en heeft een wederzijdse invloed op elkaar. Alles is energie en energie verbindt. Een behandeling nodigt je uit om weer balans te vinden, zowel op fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch als spiritueel vlak. Bewust of onbewust worden door aanraking diepere niveaus bewogen en vormen ze een weg naar heling en gezondheid.
Wat kan een shiatsubehandeling voor mij betekenen ?
- doet stress en spanning verdwijnen
- ontspant het zenuwstelsel – harmoniseert het autonoom zenuwstelsel
- stabiliseert emotionele en psychologische condities
- verbetert uw vitaliteit
- werkt preventief voor algemene ziekte – versterkt het immuunsysteem
- verbetert de spijsvertering
- versnelt de genezing van (sport-) blessures
- helpt bij menstruatiepijn, PMS en menopauzale klachten
- bevordert een gezonde zwangerschap, maakt de bevalling lichter
- verlicht rugproblemen
- verlicht en verhelpt hoofdpijnen en pijn in het algemeen
- versterkt lichaam en geest
- zorgt voor een diepere bewustwording van uw lichaam
- zorgt voor harmonie en balans in lichaam, geest en ziel
- …
Shiatsu geeft goede resultaten bij burn- out, chronische vermoeidheid en fibromyalgie, stress en angsten, slaapproblemen, overprikkeling, tijdens en na kankerbehandelingen, chronische klachten na infecties, spijsverteringsproblemen,…
In moeilijke periodes en transformatieprocessen kan shiatsu wezenlijk ondersteuning bieden.
Shiatsu zoekt zijn weg en werkt ontspannend, helend en preventief.
Is een shiatsubehandeling voor mij geschikt?
Shiatsu is er voor alle leeftijden. Iedereen kan er baat bij hebben. Ook kinderen reageren zeer goed op shiatsu.
Wist je dat …shiatsu in Japan ( net als massage in andere landen van het Verre Oosten) deel uitmaakt van het leven van alle dag: collega’s, familieleden, vrienden masseren elkaar al snel de schouders, de rug, de handen en voeten als er geklaagd wordt?
Indien de cliënt zich niet kan verplaatsen, kan er overlegd worden om aan huis of bijvoorbeeld in het zorgcentrum te komen. Een behandeling kan ook hier zittend of liggend gebeuren. Hierbij denk ik aan zware kwetsuren, postoperatief, bedlegerigheid, palliatieve zorgen.
N.B. Shiatsu wil als alternatieve of complementaire therapie in geen geval medisch advies of een medische behandeling naast zich neerleggen.
Hoe verloopt een shiatsubehandeling?
De ontvanger ligt op een traditionele futon. Een behandeling is steeds op kledij. Draag daarom losse (katoenen) kledij en eventueel sokken. Geen riemen, horloges, juwelen.
Er is ruimte voor een oriënterend gesprek aan het begin van de sessie en voor feedback, vragen en advies na de behandeling. Als behandelaar gebruik ik mijn eigen lichaam als instrument. Op een futon werken, voelt meer geaard en maakt de druk gerichter en dieper. Elke behandeling is tegelijk diagnose en daarmee individueel afgestemd op de behoeften van de cliënt.
Een behandeling kan zachter of steviger zijn, maar verloopt niet altijd pijnloos. Gestagneerde energie in het lichaam kan op bepaalde plekken gevoelig zijn. Men is zich hier voordien niet altijd van bewust. Voor velen is deze ‘deugdzame pijn’ een opening en merkt men nadien een duidelijke verbetering van de oorspronkelijke klachten.
Shiatsu laat voelen dat je de regie over je gezondheid in eigen handen hebt. Er kunnen ook specifieke meridiaanstrekkingen, yoga en ademhalingstechnieken worden aangereikt, alsook leefstijl-, voedingsadvies en kruidentips.
Hoe vaak kom ik voor een behandeling?
Afhankelijk van de klacht die je wil aanpakken, kan een behandelingstraject intensief zijn: een periode wekelijks of tweewekelijks. (Hoe langer je al uit balans bent, hoe langer het duurt om terug een energetisch evenwicht te krijgen.)
Indien men zich beter voelt en als onderhoudsbehandeling kan shiatsu om de maand of om de twee maanden worden ingepland.
PRAKTISCH
Een afspraak voor shiatsu kan je maken via tel. 0471/024840 of mail naar veerlenicolaes@gmail.com
Een shiatsubehandeling als cadeau?
… altijd een goed idee! Als deugddoend cadeau bij een verjaardag, pensioen, huwelijk, kersverse mama of papa, geslaagde examens, een ’thank you’, een steuntje in de rug aan iemand die het moeilijk heeft …
Vraag je cadeaubon aan via veerlenicolaes@gmail.com of tel. 0471/024840.
Meer over de geschiedenis en ontwikkeling van shiatsu
Zoals hierboven vermeldt, ontwikkelde shiatsu zich uit de Traditionele Oosterse Geneeskunde (TCG). De filosofische en theoretische achtergrond van shiatsu gaat terug naar het Taoïsme. Hierin liggen onder andere de concepten van yin en yang, hemel-aarde-mens en de 5 elementen (Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur). Ook de Japanse cultuur drukt duidelijk zijn stempel: seiza (Japanse zit), houdingen uit de krijgskunsten, bewegen vanuit de hara (ons midden, de kern, onze persoonlijkheid), werken op een tatami of futon, de precisie van houdingen en bewegingen… Westerse anatomie en fysiologie werden later geïntegreerd.
In 1939 verscheen het boek “Shiatsu Ryoho” (指 圧 療法, Therapeutic Shiatsu Method) van Tenpeki Tamai. Hij gebruikte voor het eerst de term ‘shiatsu’. En zo werd shiatsu de officiële naam voor genezende massage in Japan, waar het sinds 1964 officieel aangenomen werd door het Ministerie van Gezondheid. In Japan staan shiatsu, acupunctuur, chiropraxie en osteopathie op gelijke hoogte.
Er ontwikkelden zich vele stijlen binnen shiatsu en de technieken blijven ook nu nog verder evolueren. Het klinkt misschien gek, maar het is vooral door het contact met de westerse wereld dat er een terugkoppeling kwam naar zijn authentieke oosterse roots. Shiatsu is een dynamische en vitale techniek.
Ikigai! Mijn shiatsu-Do
Zelf ben ik opgeleid in de Zen shiatsu (Masunaga) en Yoseido shiatsu (Kawada). Beide sensei studeerden aan de Japan Shiatsu School, opgericht in 1940, bij Tokujiro en Toru Namikoshi en ontwikkelden hun eigen specialisatie.
De Zen shiatsu verbindt traditionele shiatsu met westerse psychologie en fysiologie. De 12 klassieke meridianen werden verlengd en elke meridiaan kan zo in bijna elk deel van het lichaam behandeld worden. Masunaga verfijnde de reeds bestaande diagnosemethoden en ontwikkelde de Makko Ho– oefeningen
om het Ki (onze levensenergie) te stimuleren. Deze komen terug in Do-In Yoga.
In de Yoseido shiatsu verbindt Kawada de preventieve zorg van de traditionele shiatsu met de cruciale rol van de 8 wondermeridianen (diep in het weefsel gelegen). Ze spelen een belangrijke rol in het harmoniseren van onze energie en het zelfhelend vermogen. Kawada baseert zich op de traditionele oosterse wijsheid uit de I- Ching en het klassieke werk over de interne geneeskunde van de Gele Keizer. Meester Yuishi Kawada woont in Brussel! Binnenkort volg ik het derde jaar met stage shiatsu oncologie, psychiatrie en palliatieve zorgen in St. Luc, St. Rémi e.a..
Ik ben sinds 2017 lid van de Belgische Shiatsufederatie (BSF) en studeerde shiatsu en extra modules aan de volgende shiatsu scholen:
Iyashi, Heverlee (2008-2009 (i.s.m. met Life Force, Kessel), 20012-2017)
L’ école SYM, Montpellier (FR) (2009-2010)
DKF Shiatsu, Louvranges (2017-2018)
Yoseido Shiatsu Academy, Bruxelles (2022-2024)
Nieuwsgierig, blijven leren, blijven groeien:
Ampuku- trois principes de shiatsu- relatiezones, workshops Shiatsudag, Vossem, 19/03/2023
Shiatsu en trauma, C. Camp, Heverlee, 13/01, 3/02/2023
Pitjit Jalan Basis (Indonesische Barefoot), Imas Trainingen (NL), 3/04/2022
Structurele Shiatsu, C. Camp, Heverlee, 23/01/2022
Les 8 Merveilleux Vaisseaux, J.M. Weill, Louvranges, 21-22-23/06/2019
Reiki Usui Shiki Ryoho I en II, Anam Cara, Veerle- Laakdal, 10-11/10 en 6/11/2015, 17-18/11/2018
Een afspraak voor shiatsu kan je maken via tel. 0471/024840 of mail naar veerlenicolaes@gmail.com